Bryt vanan och nå dina mål

92% av oss har fasta rutiner för våra morgonbestyr.
81% av oss äter samma frukost varje morgon.
78% av oss har fasta mönster för var vi sitter och tittar på TV.
86% av oss faller i sömn i samma ställning varje kväll.

Vanans makt är stor. Hjärnan sparar energi om du gör som du brukar. Men om du vill nå dina mål och få tid för det som är viktigast för dig, ska du se över dina vanor. Det gäller nämligen att bryta invanda mönster för att kunna utvecklas, menar förändringskonsulten Torben Wiese. "Jag tror att de flesta människor är redo för förändring men deras hjärnor säger nej. Det gäller att ta makten över vanan och bli en vanebrytare."


1. Välj en vana i taget. Om man satsar på fler vanor samtidigt är risken stor att man misslyckas med alla. Att välja en vana i taget och satsa en månad på den blir tolv vanor per år, mer än de flesta brukar förändra.

2. Skriv ner en detaljerad plan. Det räcker inte med att vilja och bestämma vad man vill förändra. Din plan ska skrivas detaljerat, så exakt som möjligt.

3. Förenkla din plan. Forskning visar att människor är för optimistsiska när de gör upp planer för livsförändring. Ta god tid på dig och titta igenom vad du har skrivit. Prata med någon som känner dig väl om din plan kan verka realistisk.

4. Dela din plan i ”miniplaner”. Stora planer skrämmer oss och vi orkar sällan vänta på att se resultatet. Dela din plan i mindre veckoplaner samt dagsplaner. Läs din nästa miniplan varje natt innan du går och lägger dig.

5. Repetera. Vanor är handlingar som har repeterats tillräckligt länge för att bli automatiserade. För att skapa en ny god vana, eller bryta en dålig, krävs att vi repeterar själva handlingen så ofta vi kan, helst varje dag. Varje ny repetition är en avklarad miniplan. Vårt självförtroende stärks när vi klarar av saker och det blir genast lättare att hitta motivation för nästa uppgift.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0